Patelnia do naleśników nie należy, co prawda, do najczęściej wykorzystywanych w kuchni urządzeń, jednak jej posiadanie będzie sporym ułatwieniem dla każdego, kto przepada za tego rodzaju smakołykami. Klasyczna patelnia, której używamy do smażenia kotletów czy duszenia warzyw, nie jest w przypadku naleśników najlepszym pomysłem. Jej wysokie ranty sprawiają bowiem, że bardzo trudno będzie w jej przypadku usmażyć idealnie gładkie naleśniki. Jakiego rodzaju patelnie do naleśników możemy spotkać na sklepowych półkach? Czym charakteryzuje się patelnia idealna? Sprawdź w dzisiejszym artykule.

nalesniki

 

Rodzaje patelni do naleśników

 

Okrągłe patelnie to niejedyny rodzaj patelni do naleśników, jaki oferują producenci sprzętu AGD. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem patelnie w kształcie kwadratu, za pomocą których przygotujesz popularne „koperty”. Taki rodzaj naleśników pozwala umieścić w nich większą niż zazwyczaj porcję farszu, co ma szczególne znaczenie w przypadku wytrawnych placków, które mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek.

 

Przy rozróżnianiu patelni do naleśników mówi się jednak nie tyle o ich kształcie, co rodzaju materiału, jaki został użyty do wykonania powłoki. Do najczęściej spotykanych patelni do naleśników należą:

 

Powłoka teflonowa

Patelnia do naleśników z powłoką teflonową to świetny wybór, dla wszystkich, którzy nie przepadają za mozolnym zmywaniem naczyń, ponieważ czyszczenie jej jest błyskawiczne. Nieprzywierająca powłoka pozwoli Ci przygotowywać naleśniki bez użycia tłuszczu, dzięki temu zaoszczędzisz nawet kilkadziesiąt kalorii na jednym naleśniku!

 

Wady patelni z powłoką teflonową? Przede wszystkim niska odporność na uszkodzenia. Nawet najmniejsze zarysowania sprawią, że patelnia będzie nadawać się do wyrzucenia, ponieważ uszkodzone naczynie może zacząć wydzielać toksyczne dla naszego zdrowia substancje.

 

Tego rodzaju patelnie nie nadają się również do mycia w zmywarce.

 

Patelnie żeliwne

Kupując patelnię do naleśników z powłoką żeliwną, masz pewność, że będzie Ci ona służyła przez lata. Patelnie te są wykonane z naturalnych materiałów i bardzo odporne na zarysowania, ponieważ nie posiadają żadnej dodatkowej powłoki (dlatego pamiętaj o tym, żeby lekko natłuścić patelnię żeliwną przed rozpoczęciem smażenia). Dość trudno się nagrzewają i oddają ciepło, co może mieć swoje plusy, ponieważ znajdujący się na takiej patelni naleśnik nie ostygnie zbyt szybko, kiedy w połowie smażenia naleśników będziemy musieli na przykład odebrać niespodziewany telefon. Są stosunkowo ciężkie, dlatego jeśli przygotowujesz naleśniki kilka razy w tygodniu, lepiej zdecydować się na jej nieco lżejszy odpowiednik.

 

Powłoka ceramiczna

Osoby, które używają do smażenia naleśników patelni z powłoką ceramiczną, cenią sobie jej elegancki wygląd oraz fakt, że powstałe na niej placki są gładkie, puszyste i równomiernie wypieczone. Tego rodzaju patelnie są odporne na wysokie temperatury i nie wymagają użycia tłuszczu do przygotowywania naleśników.

 

Tym, co wypada na niekorzyść patelni ceramicznych, jest fakt, że ich mycie wymaga pewnej cierpliwości, ponieważ trudno usuwa się z nich resztki zaschniętego ciasta czy ślady po tłuszczu.

 

Powłoka mineralna

Patelnia do naleśników z powłoką mineralną to jedna z nowinek na rynku produktów AGD. Łączy ona w sobie wszystkie najlepsze cechy pozostałych materiałów: lekka, łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na uszkodzenia, a przy tym przystępna cenowo - szybko docenisz jej funkcjonalności.

 

Wadą patelni mineralnych jest to, że, podobnie jak w przypadku teflonu, nie nadają się do mycia w zmywarce.

 

Co oprócz rodzaju powłoki ma znaczenie przy wyborze patelni do naleśników?

patelnia do nalesnikow

 

Średnica

Większe patelnie przydadzą się, jeśli cenisz sobie naleśniki nadziane dużą ilością farszu.

 

Możliwość przygotowywania naleśników na kuchence indukcyjnej

Nie wszystkie patelnie zostały wyprodukowane przy użyciu ferromagnetyków, dlatego, jeśli zamierzasz przygotowywać naleśniki na kuchence indukcyjnej, sprawdź, czy na opakowaniu urządzenia jest symbol cewki indukcyjnej.

 

Wielkość rantów

Im niższe, tym łatwiej będzie Ci przewracać naleśniki na drugą stronę.

 

Design

Patelnie do naleśników mają zazwyczaj bardzo designerski wygląd, dlatego w wielu kuchniach mogą być bardzo oryginalną ozdobą.

 

Patelnie do naleśników - nasz wybór

 

 

Patelnia do naleśników - podsumowanie

Tym, co ma szczególne znaczenie przy wyborze patelni do naleśników, jest rodzaj materiału, z jakiego został wykonany. Bez względu na to, którą patelnię do naleśników wybierzemy, będziemy mogli cieszyć się dzięki niej smacznymi i puszystymi naleśnikami - w przeciwieństwie do klasycznych patelni, na których przygotowanie tego rodzaju placków jest nie lada sztuką.

Dodane: 2018-12-21