zdjecie glowne

Czas Świąt Wielkanocnych to pracowity okres w każdej polskiej kuchni. Ale czy rzeczywiście musi tak być? Współcześnie istnieje wiele urządzeń, które z powodzeniem wyręczą nas nie tylko w najprostszych kuchennych czynnościach. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na świąteczne potrawy i sprzętów, które sprawią, że przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Dzięki temu będziemy mogli skupić się na tym, co najważniejsze – na spędzaniu czasu z rodziną i przeżywaniu tego wyjątkowego święta.

 

JAJKA – TRADYCYJNIE CZY NIETYPOWO?

Jajka to rzecz, bez których Święta Wielkanocne nie mogą się obyć. Możemy jednak przygotować je na wiele sposobów. Wariant klasyczny to jajka na twardo, ale czemu by nie spróbować czegoś innego? Jajka poche to pyszna alternatywa, która smakuje najlepiej podana na kanapce, np. razem z awokado. Poniżej przedstawiamy porady, które pozwolą Wam przygotować klasyczne jajka na twardo oraz prosty sposób na przygotowanie jajek w koszulkach (jajek poche).

 

Idealne jajko na twardo

jajka na twardo

Jak przygotować doskonałe jajko na twardo? Sprawa wydaje się prosta, ale okazuje się, że – tak jak w przypadku jajka na miękko – i w tym przypadku czas odGrywa kluczową rolę. Idealne jajko na twardo musi być oczywiście odpowiednio ścięte, ale zbyt długie trzymanie jajek w wodzie może prowadzić do przegotowania i w konsekwencji – utraty właściwości smakowych.

 

Jeśli chcemy uzyskać optymalny rezultat, powinniśmy gotować jajko przez 8 minut od momentu zagotowania się wody. Ten czas pozwoli nam uzyskać doskonale ścięte białko i kremowe żółtko, bez sinozielonej otoczki, która oznacza, że jajko zostało przegotowane.

jajowar

JAJOWAR SENCOR SEG 710BP
Kup w sklepie NEONET

Jajko poche – pomysł na oryginalne Święta

jajka poche

Jajko Poche potocznie zwane jajkiem w koszulce gotuje się bez skorupki w wodzie. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu delikatnie zmniejszamy ogień. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek) lub wyciśniętą cytrynę. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy przez  3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na Papierowym ręczniku.

zestaw garnków

ZESTAW GARNKÓW GERLACH SUPERIOR 10 EL
Kup w sklepie NEONET

 

MAZUREK TROCHĘ INACZEJ

mazurek

Jeśli lubisz próbować czegoś nowego, to ten przepis jest dla Ciebie. Mąka jaglana, mleko kokosowe, ksylitol i ziarna granatu – smacznie, zdrowo i wyjątkowo!

 

Do przygotowania mazurka potrzebujemy:

 

Kruchy spód

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Masa kokosowa z budyniem

    • 2 łyżki ksylitolu
    • 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub kokosowy)
    • 400 ml mleka kokosowego
    • 100 ml wody

 

Do dekoracji

    • ½ granatu
    • ½ szklanki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem kruchego spodu. Do miseczki wsypujemy mąkę jaglaną. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia i pokrojone masło. Następnie rozcieramy mąkę z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jogurt oraz jajko i łączymy składniki w jednolite i gładkie ciasto – najlepiej i najprościej zrobić to przy użyciu robota kuchennego. Gdy nasze ciasto jest już gotowe – formujemy z niego kulę, po czym rozpłaszczamy ją na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.  W tym czasie wkładamy ciasto pomiędzy dwa arkusze Papieru do pieczenia i je rozwałkowujemy, po czym wkładamy je do formy o wymiarach 30 x 20 cm i ewentualnie doklejamy brakujące miejsca. Na koniec dziurkujemy spód ciasta, a brzegi ozdabiamy dekoracyjnym rantem (możemy to zrobić np. przy pomocy widelca). Ciasto pieczemy około 18-20 minut, aż jego kolor zmieni się na złoty.

 

Teraz czas na clou programu – masę kokosową z budyniem. Ta część jest prosta. Gotujemy budyń w mleku kokosowym z dodatkiem wody (100 ml). Następnie zagotowujemy je z dodatkiem cukru pudru, dodajemy także rozprowadzony w małej ilości wody proszek i całość energicznie mieszamy. Po zagotowaniu studzimy, a potem wykładamy na upieczony spód.

 

Gdy mamy już gotowe ciasto i masę – dekorujemy je ziarnkami granatu i wiórkami kokosowymi. Teraz pozostaje nam już tylko rozkoszować się wspaniałym smakiem!

robot

ROBOT KUCHENNY BOSCH MUM 58258
Kup w sklepie NEONET

 

ŻUREK I CHLEB TO KOMBINACJA DOSKONAŁA

zurek

Żurek to tradycyjna potrawa wielkanocna i ciężko sobie wyobrazić te święta bez niego. Sam żurek to potrawa tradycyjna, ale można go podawać na wiele sposobów. Najsmaczniejszy i – chyba – także najbardziej sycący, a zarazem estetyczny jest żurek podany w chlebie. Jeszcze lepiej, gdy chleb wypieczemy sami! Wbrew pozorom to nie takie trudne, zwłaszcza gdy korzystamy z odpowiednich narzędzi i właściwego przepisu – zajrzyj niżej i dowiedz się jak zrobić pyszny chleb i żurek!

 

Chleb do żurku

Zaczynamy od wrzucenia drożdży do miski z wodą (100ml) i cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misie robota kuchennego mieszamy mąkę z solą, majerankiem i ziemniakami. Następnie wlewamy zaczyn i dodajemy wodę, żurek oraz oliwę. Zagniatamy ciasto przy pomocy robota i odstawiamy na godzinę. Gdy ciasto będzie już gotowe, formujemy z niego okrągły bochenek i odkładamy do miski wyłożonej ściereczką oprószoną maką. Odstawiamy na 45-60 minut.

 

Przystępujemy do wypiekania naszego chleba. Wlewamy 100 ml wody na dno piekarnika, po czym wkładamy kamień i wybieramy funkcję termoobieg/Plus Steam. Ustawiamy temperaturę na 240°C. Włączamy funkcję pary PlusSteam. Po 5 minutach wkładamy chleb. Pieczemy aż do uzyskania odpowiedniej chrupkości pieczywa.

piekarnik

 PIEKARNIK ELECTROLUX EOB5454AOX
Kup w sklepie NEONET

 

Wielkanocny żurek

Pyszny i pożywny, podstawa wielkanocnej kuchni. Można go zrobić na wiele sposobów, a sekret tkwi we właściwych proporcjach składników. My podajemy przepis na naszą ulubioną kombinację.

 

Składniki:

      • 1,5 litra rosołu lub bulionu (drobiowo-wołowego lub warzywnego)
      • 500 g surowej białej kiełbasy
      • 500 ml żuru (gotowego lub domowego)
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki suszonego majeranku
      • 1 łyżeczka tartego chrzanu
      • 100 ml kwaśnej śmietany 18%

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion. Musimy go przecedzić i zagotować. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę (w całości) i gotujemy całośćna wolnym ogniu przez około 10 minut.

 

Po tym czasie dodajemy żur i majeranek, gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz chrzan i zdejmujemy garnek z ognia.  Teraz zaprawiamy śmietanę kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodajemy ją do garnka. Doprawiamy solę i pieprzem. Na koniec wyjmujemy kiełbasę z garnka, kroimy ją w plasterki , po czym wkładamy z powrotem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i własnoręcznie wypieczonym chlebem.  Smacznego!

KUCHNIA AMICA KGEL 510GE2.33ZpTaNA (XSX)
Kup w sklepie NEONET

Dodane: 2017-03-31