Sezon grillowy dopiero przed nami. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotowywać swoich ulubionych potraw z grilla już teraz. Niezastąpionego smaku potrawom dodamy, wykorzystując łatwo dostępną patelnię grillową.

Dzisiaj przyjrzymy się naczyniom, dzięki którym nie tylko możemy poczuć smaki lata przez cały rok, ale też cieszyć się nimi w zdrowszej wersji. Przekonaj się, jaka patelnia grillowa sprawdzi się w Twojej kuchni, jaka powłoka jest najbardziej praktyczna oraz jak używać tego naczynia, żeby smażyć jak szef kuchni.

jaka patelnia grillowa

Jak działa patelnia grillowa?

Zdaniem dietetyków grillowanie to jedna z najzdrowszych form obróbki termicznej jedzenia. Najczęściej do dań przygotowywanych na grillu nie wykorzystujemy ani grama tłuszczu, a mimo wszystko potrawy są smaczne i soczyste. Na szczęście nie potrzebujemy czekać na lato, by móc jeść zdrowo. Pomoże nam patelnia grillowa, na którą możemy wrzucić ulubione produkty o każdej porze roku.

  

Patelnie grillowe różnią się od pozostałych pofalowanym, niemal pokarbowanym dnem. W wyraźne zgłębienia spływa tłuszcz wytapiający się z potraw. Dzięki temu nie musimy smażyć na maśle czy oleju, a danie wciąż będzie miękkie i pełne smaku. Z patelni grillowych najczęściej korzystamy tak jak ze zwykłej, stawiając je na rozgrzanej kuchence gazowej. Niektóre modele możemy wykorzystywać również na kuchni indukcyjnej, a nawet w piekarniku.

  

Dlaczego warto grillować na patelni?

W czym potrawy przygotowane na patelni grillowej będą lepsze od tych, które usmażymy na tradycyjnej patelni?

  

- Grube dno patelni równomiernie oddaje ciepło, dzięki czemu idealnie wysmażymy mięso i inne produkty.

- Potrawy nie przywierają do powłoki patelni, nawet jeśli nie użyjemy żadnego tłuszczu.

- Tłuszcz wytapiany z dań nie wnika w nie, ale dzięki prążkowanemu dnu ocieka.

- Nie potrzebujemy pokrywki – grillowanie mięsa czy ryb nie powoduje pryskania tłuszczu.

- Potrawy są nie tylko zdrowe, ale też wyglądają efektownie, zupełnie jak po zdjęciu z grilla.

  

Jaka patelnia grillowa: stalowa, żeliwna czy aluminiowa?

Aby patelnia grillowa służyła nam przez długi czas i dobrze wykonywała swoje zadanie, warto zastanowić się, jaki jej rodzaj będzie nam najbardziej odpowiadał.

  

Stalowa patelnia grillowa

Do produkcji stalowych patelni grillowych wykorzystuje się stal nierdzewną – mamy więc pewność, że nie uszkodzimy jej, przerwacając potrawy metalową szpatułką. Taka patelnia jest też odporna na korozję. Przy smażeniu na stalowym naczyniu musimy uzbroić się w cierpliwość – nagrzewa się wolno, ale równie wolno oddaje ciepło, co jest jego niezaprzeczalną zaletą. Temperatura stale dociera do smażonego dania - nawet po wyłączeniu palnika, dzięki czemu jest ono ciepłe przez dłuższy czas.

  

Patelnie stalowe są można w łatwy sposób utrzymać w czystości. Możemy myć je zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Bez przeszkód możemy też używać ich w piekarniku – o ile posiadają rączkę wykonaną z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur.

  

Żeliwna patelnia grillowa

Jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia grillowa będzie najbardziej wytrzymała, postaw na model żeliwny. Jego cena będzie stosunkowo wysoka, ale naczynie na pewno posłuży Ci przez długie lata. Patelnia ta jest wykonana z naturalnego żeliwa, przez co możemy grillować na niej bez ryzyka przypalenia potraw w nawet bardzo wysokich temperaturach.

  

Patelni żeliwnej możemy używać również w piekarniku, na przykład do jednoczesnego grillowania i zapiekania dań w wysokiej temperaturze. Chociaż patelnia tego typu wydaje się nie do zdarcia, uważaj na sposób to, w jaki sposób ją myjesz. Nie nadaje się ona bowiem do czyszczenia w zmywarce, a przed pierwszym użyciem należy ją zaimpregnować zgodnie z zaleceniami producenta.

  

Aluminiowa patelnia grillowa

To z reguły najtańsza, ale też najmniej wytrzymała patelnia grillowa. Nie radzi się mycia jej w zmywarce, nie możemy też używać jej w piekarniku. Nie warto jednak przekreślać aluminiowych patelni. Są one lekkie i szybko się nagrzewają, jeśli więc szukasz patelni, z której będziesz korzystać jedynie raz na jakiś czas, możesz rozważyć jej zakup.

Czas na powłokę: teflonowa, ceramiczna czy tytanowa?

Nie powinniśmy mylić materiału, z jakiego została wykonana patelnia, z jej powłoką. O ile korpus patelni grillowej może być aluminiowy, stalowy lub żeliwny, o tyle powłoki, którymi pokrywa się dno naczynia, mogą być wykonane z ceramiki, teflonu lub tytanu. Jaka patelnia grillowa będzie w tym wypadku najlepsza?

  

Powłoka teflonowa

Wśród dostępnych na rynku patelni grillowych, najwięcej znajdziemy modeli pokrytych powłoką teflonową. Można na nich bezpiecznie smażyć – potrawy nie będą do nich przywierać. Łatwo utrzymamy ją w czystości, chociaż lepiej jest zrezygnować z mycia w zmywarce. Musimy też uważać na materiał, z jakiego wykonane są nasze łopatki lub szczypce do obracania produktów. Powłoka teflonowa jest delikatna i, aby jej nie uszkodzić, należy używać jedynie drewnianych lub silikonowych akcesoriów. Mimo tego patelnie teflonowe to często trasfny wybór – są stosunkowo tanie i równomiernie rozprowadzają ciepło.

  

Powłoka ceramiczna

Jeśli boisz się o zarysowania na patelni, lepiej będzie wybrać model z powłoką ceramiczną. Rozprowadza ciepło tak dobrze jak patelnia teflonowa. W tym przypadku nie musimy jednak pamiętać o używaniu wyłącznie silikonowych i drewnianych łopatek w obawie o uszkodzenie jej powierzchni. Grillowe patelnie ceramiczne są beztłuszczowe – usmażymy na nich potrawy bez potrzeby używania masła czy oleju, ale nie musimy martwić się o ich przywieranie.

  

Powłoka tytanowa

To najbardziej odporna na uszkodzenia powłoka - nie zarysujemy jej nawet metalowym akcesorium, chociaż jeśli tego unikniemy, z pewnością przedłużymy życie naszej patelni. Patelnia równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu idealnie wysmażymy na niej potrawy. Ma właściwie tylko jedną wadę – wysoką cenę, ale zdecydowanie warto wydać więcej, by cieszyć się sprzętem świetnej jakości. Dobra patelnia z powłoką tytanową będzie naszym pomocnikiem w kuchni na lata, jeśli tylko będziemy o nią dbać.

znajomi na grillu

Dodatkowe funkcje patelni grillowych

Kupując patelnię grillową, dobrze jest zwrócić uwagę również na jej dodatkowe funkcje. Choć są one niepozorne, mogą znacznie ułatwić przygotowywanie potraw.

  

Odpinana lub składana rączka – przydatna, jeśli masz niewiele miejsca w kuchennych szafkach.

Żaroodporne uchwyty – są niezbędne, jeśli chcemy przygotowywać dania w piekarniku z wykorzystaniem patelni.

Wskaźnik temperatury – pomaga określić, kiedy patelnia jest odpowiednio nagrzana.

  

Jak używać patelni grillowej? Smażenie i konserwacja

Mimo że patelnia grillowa to proste w użytkowaniu naczynie, dobrze wiedzieć, jak prawidłowo na niej smażyć i w jaki sposób ją konserwować – dla naszego zdrowia i dobrego stanu samej patelni.

  

Jak smażyć na patelni grillowej? Do przygotowania ryb i mięsa nie potrzebujemy żadnego tłuszczu – wystarczy ten, który wytopi się z potrawy. Dzięki zbieranemu w rowkach tłuszczowi danie będzie soczyste. Do warzyw najlepiej jest dodać minimalną ilość oleju lub oliwy.

  

Jak przedłużyć żywotność patelni grillowej? Przed pierwszym użyciem przeczytajmy instrukcję i zastosujmy się do zaleceń producenta. Niektóre naczynia należy odpowiednio zakonserwować po zakupie. Mimo tego, że niektóre powłoki patelni są odporne na zdzieranie przez metalowe akcesoria, warto całkowicie z nich zrezygnować. Przed umyciem koniecznie pozwólmy patelni ostygnąć, nie wylewajmy też na nią zimnej wody bezpośrednio po grillowaniu, aby nie uszkodzić jej powłoki Ważne jest też mycie naczynia – nie szorujmy jej ostrymi gąbkami czy szczotkami.

  

Szukasz innych naczyń i akcesoriów kuchennych? Sprawdź nasz poradnik o wyborze patelni do naleśników.

Dodane: 2019-04-15